کالیبره کردن دماسنج به چه معناست. در این صفحه از وب سایت نرمال لابو می خواهیم به صورت مفصل در باب کالیبره کردن دماسنج صحبت کنیم و شما را با این موضوع آشنا کنیم. به طور کلی منظور از کالیبراسیون (یا واسنجی) اندازهگیری و تعیین صحت وسیله اندازه گیری در مطابقت با مرجع تأیید شده می باشد. لطفا تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید و اگر پرسشی ذهن شما را درگیر کرد، آن را با ما در میان بگذارید.
اگر با ضرورت کالیبراسیون دماسنج آشنا نیستید، باید بدانید از آن جایی که همه ما آن قدر خوش شانس نیستیم که بهترین و دقیق ترین دماسنج جهان را داشته باشیم، باید یاد بگیریم که چگونه دماسنج خود را تست و تنظیم کنیم. اندازه گیری دما رایج ترین سنجش در فرآیندهای صنعتی، آزمایشگاهی و مواد غذایی است و دماسنج ها به تعداد زیاد در سیستم های مربوط به این صنایع نصب می شوند. بنابراین برای آشنایی بیشتر با کالیبراسیون دماسنج با ما همراه باشید. حال بیایید تعریف کالیبراسیون دماسنج (Thermometer Calibration) را با هم بررسی کنیم.
درست مانند ساعت ها که با گذشت زمان دچار کارکرد آهسته یا سریع می شوند، دماسنج های مختلف نیز با افزایش سن دچار عدم دقت می گردند. دقت دماسنج در اثر موارد زیر می تواند تحت تأثیر قرار گیرد، مانند: رفتن از محیط بسیار گرم به محیط سرد، افتادن و لمس شدن. اگر مرتبا از دماسنج خود استفاده می کنید، حتما احتیاج پیدا خواهید کرد که ماهانه آن را چک کنید تا مطمئن شوید که بهترین عملکرد را دارد. خوشبختانه شما می توانید دقت دماسنج خود را آزمایش کنید و در بیشتر موارد، آن را برای خواندن دقیق دوباره کالیبره کنید. ما به شما خواهیم گفت کالیبره کردن دماسنج چگونه است.
کالیبراسیون ابزارهای اندازه گیری دما به دلایل مختلفی منطقی و ضروری است: اولا کالیبراسیون دماسنج ها مانند ترموکوپل ها در شرایط کمبود منابع انرژی و افزایش کارایی فرآیندها اهمیت بیشتری پیدا می کند. برای مثال، افزایش دقت اندازه گیری می تواند نه تنها باعث صرفه جویی در مواد خام، بلکه منجر به انتشار کمتر آلاینده ها نیز شود. ثانیا کالیبراسیون دماسنج ها می تواند به ایمنی مربوط باشد. به عنوان مثال، اگر ابزار اندازه گیری در صنایع شیمیایی مقادیر صحیح را ارائه ندهند و منجر به کنترل اشتباه فرآیندهای شیمیایی شوند، ممکن است خطر انفجار ایجاد شود.
اهمیت کالیبراسیون در نمونه های روزمره نیز مشهود است. اگر به کنتورهای مصرف گاز و آب در خانه یا کنتورهای پمپ بنزین جایگاه های خدمات فکر کنیم، می توانیم به اهمیت کالیبراسیون پی ببریم؛ به طوری که اگر هریک از کنتورهای ذکر شده کالیبره نباشد می تواند با نمایش رقم اشتباه منجر به پرداخت هزینه بیشتر شود. بنابراین بدیهی است که کالیبراسیون منظم ترموکوپل ها یا دماسنج های مقاومتی به منظور تأیید مقدار اندازه گیری شده یا تعیین هرگونه تغییر در طول زمان ضروری است.
چرا لازم است دماسنج را کالیبره کنیم؟ برای اطمینان از درستی قرائت ها، لازم است دماسنج را کالیبره کنید، زیرا درستی و صحت کارکرد دماسنج می تواند در طول زمان تغییر کند. عملکرد دماسنجها به دلایل مختلف می توانند در طول زمان تغییر کنند. یکی از دلایلی تغیییر عملکرد دماسنج می تواند، شوک مکانیکی باشد. دماسنجهای بسیار دقیق و معتبر، مانند دماسنجهای استاندارد مقاومتی پلاتین (SPRTs)، دارای حسگرهای ظریفی در نوک خود هستند که می توانند در اثر ضربه مکانیکی ناشی از جابجاییهای نادرست، در عملکرد آن ها اشکال ایجاد شود. گاهی اوقات، افراد در فروشگاه یا آزمایشگاه از نیاز به آگاهی داشتن از جابجایی دقیق دماسنجها و برخورد آن ها با چیزهای دیگر آگاه نیستند، و حتی با آن ها تقریباً مانند ابزارهای معمولی در جعبه ابزار رفتار می کنند.
یکی دیگر از دلایلی که می تواند باعث تغییر عملکرد دماسنجها شود، قرار گرفتن در معرض دما شدید است. برخی از سازمآن ها باید دمای بسیار سرد را در وسط یک فریزر بزرگ اندازهگیری کنند. آن ها گاهی تمام دماسنج را به طور اشتباه در فریزر قرار میدهند. در حالی که قسمت پروب دماسنج برای درجه حرارت بسیار سرد درجه بندی شده است ، دسته معمولاً اینطور نیست. قرار گرفتن دسته در دمای شدید می تواند باعث تغییر عملکرد دماسنج شود. قرار گرفتن دسته دماسنج در دمای بسیار بالا می تواند باعث تغییر عملکرد دماسنج شود. یکی از مواردی که دسته می تواند بیش از حد داغ شود، خود کالیبراسیون است. در صورت کالیبراسیون در دمای بسیار بالا، مانند ۶۰۰ درجه سانتیگراد، در کوره خشک، باید مراقب، محافظت از دسته باشید. اینها برخی از دلایلی است که نشان میدهد عملکرد دماسنجها می توانند در طول زمان تغییر کند و اینکه چرا لازم است مرتباً آن ها را کالیبره نمود.
مثالی از اینکه چرا کالیبراسیون دماسنج می تواند باعث صرفه جویی در هزینه و افزایش سود شود: یکی از تولید کنندگان داروسازی، به سختی متوجه اهمیت کالیبراسیون منظم و بررسی دماسنجهای مورد استفاده در یکی از فرآیندهای تولید دارو شد. این شرکت دارویی از این که دماسنجهای مرجع می توانند در طول زمان عملکردی متفاوت داشته باشند و درستی عملکرد اولیه ی خود را از دست بدهند، آگاه نبود. این شرکت از دماسنج مرجع خود برای کالیبره کردن دماسنجهای فرآیند در محدوده دمای بسیار کم استفاده می کند تا داروی آن ها موثر باشد. هنگامی که متوجه شدند دماسنجهای آن ها به کالیبراسیون نیاز دارد، آن را برای کالیبراسیون فرستادند و متوجه شدند که دماسنجهای آن ها خارج از تلورانس قابل قبول است، تا حدی که تمام محصولات مرتبط باید کنار گذاشته میشد که حدود ۱ میلیون دلار برای شرکت هزینه داشت. آن ها کاملاً آشفته بودند؛ بعداً آن ها متوجه شدند که با اطلاعات بیشتر در مورد دماسنجها و برخی از اندازهگیریهای اولیه و مدیریت کالیبراسیون بهتر، این شرکت می تواند از ضربه ۱ میلیون دلاری به سودآوری خود جلوگیری کند.
اگر بخواهیم نگاه پارامتری به این قضیه داشته باشیم باید گفت:
اجتناب از هزینه های پذیرش نادرست و یا رد نادرست، با استفاده از کالیبراسیون شرکت داروسازی در مثال بالا، پذیرش نادرستی از محصول را تجربه کرد. پذیرش نادرست محصول جایی است که محصول یا فرآیند تولید محصول، از مشخصات تعریف شده آن خارج است، اما هیچ چیز نشان نمی دهد و هیچ کس نمی داند که خارج از مشخصات تعریف شده است. پذیرش نادرست به طور ویژه پرهزینه است به این دلیل که محصول بد حمل می شود و هزینههای زیادی را در فراخوان محصول و همچنین صدمه به محصول و نام تجاری شرکت وارد می کند. شاید بزرگترین خطر بالقوه استفاده از محصول معیوب توسط مصرف کنندگان و آسیب رساندن به مصرف کننده و مسئولیت شرکت باشد. برعکس، رد نادرست، جایی است که محصول در محدوده مشخصات تعریف شده تولید می شود، اما اندازهگیریهای غلط، به اشتباه آن را خارج از مشخصات گزارش میدهد. محصول خوب به اشتباه، با کاهش سودآوری سازمان حذف می شود. مفاهیم پذیرش و رد نادرست در حالی رایج می شود که شرکتها به دنبال افزایش کارآمد سودآوری و رقابت پذیری هستند. برنامههای کالیبراسیون خوب مدیریت شده، می توانند به تولیدکنندگان کمک کند که کیفیت را افزایش داده و ریسک را کاهش دهند.
کالیبراسیون با افزایش راندمان تولید، موجب صرفه جویی در هزینه می شو یک فرآیند تولید کارآمد، بدون خاموش شدنهای مکانیکی، به بهبود سودآوری کمک می کند. کالیبراسیون با تستهای معتبر و اندازهگیری درست دستگاههای اندازهگیری و تشخیص صحیح مشکلات احتمالی تولید قبل از وقوع، موجب صرفه جویی در هزینه می شود. مشکلات را می توان در زمان تعمیر و نگهداری عادی، به جای خرابی هایی که باعث تعطیلی تولید می شوند، پیشگیری و اصلاح نمود.
کالیبراسیون با افزایش طول عمر تجهیزات موجب صرفه جویی در هزینهها می شود کالیبراسیون به افزایش طول عمر ابزارها و تجهیزات تولیدی کمک می کند. در نظر بگیرید که موتورها در همه جا، در صنعت تولید چگونه هستند. با گذشت زمان، قسمتهای چرخان موتور می توانند نامتعادل و ناهم راستا شوند. در صورت عدم تشخیص سریع توسط دستگاههای اندازهگیری و تست معتبر، موتور می تواند به طور غیرمنتظره خراب شود. یک مانیتور کنترل ارتعاش کالیبره شده و معتبر، یا دماسنج مادون قرمز مشکلات را زود تشخیص میدهد و با جایگزینی یک تنظیم ارزان قیمت نسبت به صرف هزینه زیاد جلوگیری می شود. به عنوان مثال دیگر، الزامات دقیق ساخت تراشههای کوچک رایانه را در نظر بگیرید. به دلیل تلورانسهای بسیار محدود، تجهیزات تولید تراشههای رایانه ای از پروبهای تستی استفاده می کنند که بسیار کوچک هستند و تقریباً میکروسکوپی هستند. تجهیزات تولید به طور مرتب کالیبره می شوند، زیرا دسترسی پروبها برای لمس صحیح تراشهها نیاز به اندازهگیریهای فوق العاده دقیق دارد. بدون اندازهگیری دقیق معتبر شده به وسیله کالیبراسیون، همه چیز در هنگام تولید شروع به خراب شدن می کند و باعث خاموش شدن خطوط تولید گران قیمت کارخانه یا از بین رفتن سلول می شود.
کالیبراسیون بازده بالایی برای سرمایه گذاری (ROI) ایجاد می کند کالیبراسیون اغلب یکی از سودآورترین سرمایه گذاری هایی است که یک سازمان می تواند انجام دهد. به عنوان مثال، یک تولید کننده محصولات سیب زمینی را در نظر بگیرید که باید سالانه میلیونها گالن آب را در محدوده دمای مشخص گرم کند. افزایش هزینههای انرژی، ناشی از عدم درستی دماسنجی که عملکرد آن در طول زمان تغییر کرده، چندین برابر هزینه کالیبراسیون است. به طور خلاصه در مورد بحث سودآوری، کالیبراسیون با افزایش بازده تولید و افزایش طول عمر تجهیزات، به افزایش سودآوری و سرمایه گذاری (ROI) از طریق صرفه جویی در پول کمک می کند.
کالیبراسیون ایمنی را افزایش میدهد؛ اندازه گیریهای درست که با کالیبراسیون معتبر شده اند می تواند ایمنی را با کمک به حفظ محیط مناسب برای فرآیندهای خاص، به ویژه در مواردی که بیش از حد حساس هستند، افزایش دهد. باتریهای یون لیتیوم که توسط شرکتهای خودروسازی، تولید کنندگان تلفن و دیگران تولید می شوند، نمونه ای از یک فرآیند فوق حساس که برای حفظ ایمنی کارگران کارخانه نیاز به اندازهگیری و کنترل دقیق دارد. باتریهای یون لیتیوم باید در محلی با رطوبت نسبی کمتر از ۱% تولید شوند زیرا لیتیوم به راحتی با بخار آب واکنش میدهد و محصولات شیمیایی جانبی خطرناک را ایجاد می کند. برعکس، شرکتهایی که سوخت موشک تولید می کنند، نیازی بر عکس دارند، آن ها برای کنترل استاتیک و کاهش احتمال انفجار به کالیبراسیون رطوبت بالا احتیاج دارند. اندازه گیریهای دقیق محیطی و بسیاری از فرآیندهای فوق حساس دیگر که از طریق کالیبراسیون معتبر شده اند، به حفظ ایمنی مردم کمک می کند.
نقش کالیبراسیون در قابل اعتماد و ایمن بودن پرواز بعدی شما اندازه گیریهای دقیق که با کالیبراسیون معتبر شده اند، در ساخت هواپیماهای تجاری، کلیداطمینان برای ایمنی پرواز بعدی شما است. پیت بورجیو (Pete Burgio) مدیر آزمایشگاه کالیبراسیون یک شرکت هواپیمایی بزرگ است. وظیفه پیت این است که دستگاههای تست و اندازهگیری مورد استفاده در ساخت و سرویس هواپیماها را کالیبره کند تا اطمینان حاصل شود که دستگاههای تست و اندازهگیری درمحدوه ی تلورانس مشخص شده کار می کنند و گزارش درستی ارایه میدهند.
کالیبراسیون به سازمآن ها کمک می کند تا مقررات و الزامات دولتی را رعایت کنند سازمان غذا و دارو (FDA) و آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) نمونه هایی از نهادهای نظارتی دولتی هستند که نیاز به رعایت دقیق مقررات دارند. یک مثال از FDA می تواند مقررات پیرامون ساخت و ترکیب شیمیایی دقیق داروها باشد. تجهیزات تست و اندازهگیری مورد استفاده برای تأیید اندازهگیری درست و عملکرد تجهیزات تولیدی که ساختو ترکیب شیمیایی داروها را کنترل می کنند، باید به طور مرتب کالیبره شوند تا از اندازهگیری درست و ایمنی همه کسانی که دارو مصرف می کنند، اطمینان حاصل شود. یک مثال از EPA می تواند مقررات مربوط به انتشار گازهای گلخانه ای باشد. به عنوان مثال ، شرکت هایی که از جیوه در فرایند تولید استفاده می کنند، باید سنسورهای زیادی را که بر پایش میزان انتشار نظارت می کنند، کالیبره کنند، تا مطمئن شوند با عدم انتشار جیوه، به محیط زیست و همه موجودات زنده درون آن آسیبی نمی رسد.
هزینهها و ریسکهای انجام ندادن کالیبراسیون؛
هزینههای کالیبراسیون شامل افزایش هزینههای تولید به دلیل خطاهای تولید، پذیرش نادرست محصول نا منطبق و رد کردن نادرست محصول سازگار، افزایش تعطیلی کارخانه، ازبین رفتن پیش ار موعد تجهیزات تولیدی، و تحقیق و توسعه معیوب است. همانطور که در مثالهای بالا نشان داده شد، هزینههای انجام ندادن کالیبراسیون می تواند فاجعه بار باشد. آسیبهای شخصی و هزینههای غیر ضروری تجاری برخی از خطرات اصلی عدم کالیبراسیون است. محصولات معیوب سالانه هزاران مصدوم در ایالات متحده ایجاد می کنند، حتی مجموعه کاملی از قوانین حقوقی به آسیبهای ناشی از محصولات موسوم به “قانون مسئولیت محصول” اختصاص داده است که جبران خسارت را برای فرد آسیب دیده آسان می کند. تولیدکنندگان وقتی محصول خود را به صورت معیوب تولید می کنند و باعث آسیب می شوند، در قبال آن مسئولیت دارند. و مسئولیت اغلب با تولید متوقف نمی شود. مسئولیت محصول بر عهده همه فروشندگان محصول است که در زنجیره توزیع هستند از جمله تولید کننده قطعات، مونتاژ کننده، عمده فروش و خرده فروش. در پروندههای قضایی، ممکن است تولیدکنندگان ملزم به دفاع از فرآیندهای تولید خود با نشان دادن سوابق کالیبراسیون شوند. اگر یک تولید کننده از کالیبراسیون برای اطمینان از تولید محصولات ایمن استفاده نکند، در معرض ریسک مالی بیشتری قرار میگیرد.
خلاصه چرا کالیبراسیون مهم است؟ کالیبراسیون مهم است زیرا به اطمینان از اندازهگیری دقیق و معتبر کمک می کند و اندازهگیری معتبر برای تحقیق، توسعه و نوآوری و همچنین تولید ایمن و سودآور تقریباً در تمام صنایع، محصولات و خدمات کالیبراسیون مورد استفاده ما، مورد نیاز است. از آنجا که ما دائماً فناوریهای جدیدی را ایجاد می کنیم و نیاز به اندازهگیری دقیق تر، اهمیت کالیبراسیون در آینده رشد بیشتری خواهد داشت. با درک بهتر و آگاهی از اهمیت کالیبراسیون، متوجه نقش کالیبراسیون در زندگی روزمره ی خود، با مشاهده نمونه هایی در صنعت و زمینههای حرفه ای، اجتماع اطراف خود خواهید شد. هدف از کالیبراسیون کمک به اطمینان از اندازهگیری دقیق است. مزایای کالیبراسیون شامل بهبود ایمنی و همچنین صرفه جویی در پول و افزایش سودآوری با اجتناب از هزینههای پذیرش و رد نادرست محصولات، افزایش راندمان تولید و افزایش طول عمر تجهیزات است. از نظر بازگشت سرمایه ،ROI، کالیبراسیون اغلب یکی از بهترین سرمایه گذاری هایی است که یک شرکت می تواند انجام دهد. ریسکهای انجام ندادن کالیبراسیون شامل آسیبهای شخصی و هزینههای غیر ضرور تجاری است. به طور خلاصه ، کالیبراسیون مهم است زیرا به شما کمک می کند تا جهان خود را به طور کارآمد، مترقی و ایمن نگه دارید.
جهت سنجش دقیق، یک دماسنج بایستی که پس از کالیبراسیون، با دقت ۱٫۱ درجه سانتی گراد، دما را بسنجد. دماسنج خانگی را می توان از راههای مختلفی از جمله اندازه گیری با دماسنج مرجع NIST (موسسه ملی استاندارد و فناوری ) یا استفاده از تجهیزات پیچیده کالیبراسیون که اغلب باهزینه بسیار بالا در دسترس هستند یا استفاده از راه حل آب یخ و آب جوش کالیبره کرد.
ساده ترین و ارزان ترین راه برای کالیبره کردن دماسنج از طریق استفاده از آب یخ و آب جوش است. همیشه باید در این مدل کالیبره کردن ،از آب مقطر استفاده شود .مواد محلول در آب می تواند به طور قابل توجهی در نقاط انجماد و ذوب تاثیر گذارباشد. نکته مهم دیگر ارتفاع مکانی است که در آن کالیبراسیون انجام می شود. در سطح دریا، نقطه جوش آب در ۲۱۲ سانتیگراد است اما در ۳۰۰۰ متر بالاتر از سطح دریا تنها ۱۹۴ درجه سانتیگراد است. برای اندازه گیری و کالیبراسیون در آب یخ ،یخی که استفاده می شود نیز باید از آب مقطرتشکیل شده باشد. در هر دو مورد مراقبت کنید که دماسنج با ظرفی که مورد استفاده قرار می گیرد تماس نداشته باشد تا منجر به خطا در درجه حرارتی که نشان می دهد نشود.
چگونه دماسنج را کالیبره کنیم؟
بسیاری از دماسنج ها دارای مهره ای در زیر صفحه خود هستند که امکان تنظیم آن ها را فراهم می کند؛ در حالی که اکثر مدل های دیجیتال دارای دکمه تنظیم مجدد هستند. شما می توانید دستورالعمل های دستگاه خود برای کالیبره کردن دقیق را بررسی کنید. در برخی موارد، دماسنج ها را نمی توان تنظیم کرد. حتی اگر دماسنج شما قابلیت تنظیم نداشته باشد، باید از روشی برای بررسی دقت آن و اطمینان از این که دمای درستی را اندازه گیری می کنید، استفاده کنید. به عنوان مثال می توانید میزان اختلاف را یادداشت کرده و دمای خود را بر اساس آن تنظیم کنید.
دو روش برای آزمایش صحت دماسنج و کالیبره کردن آن وجود دارد:
کالیبره در رنج دماهای پایین (روش آب یخ) و کالیبره در رنج دماهای بالا (روش آب جوش).
کالیبراسیون به روش آب یخ؛
برای انجام کالیبراسیون دماسنج با آب یخ، یک لیوان بزرگ را با آب سرد و یخ پر کنید. آب و یخ را هم بزنید و بگذارید ۳ دقیقه بماند. دماسنج خود را در آب یخ قرار دهید، مطمئن شوید که پراب دما (حسگر دما) به طرفین یا کف لیوان برخورد نکند و آن را حداقل در عمق ۲ اینچی مخلوط قرار دهید. آب یخ را با هم زن هم بزنید تا دمای آب یکنواخت شود و از قرار گرفتن حسگر روی یک تکه یخ جلوگیری کنید. حداقل ۳۰ ثانیه صبر کنید تا دماسنج دما را بخواند. دماسنج شما باید ۳۲ درجه فارنهایت یا ۰ درجه سانتی گراد را نشان دهد. اگر این طور نیست، مهره دماسنج را طوری تنظیم کنید که عقربه دماسنج روی ۳۲ درجه فارنهایت یا ۰ درجه سانتی گراد قرار گیرد یا در دماسنج های دیجیتال، طبق دستورالعمل سازنده از دکمه تنظیم مجدد استفاده کنید.
۱- یخ خرد شده و آب مقطر را در یک ظرف تمیز بریزید همانند دوغاب آبکی ۲- دماسنج را حداقل به مدت یک دقیقه بدون تماس ظرف با آن در آب یخ نگه دارید. ۳- دماسنج باید بین ۳۰ درجه و ۳۴ درجه سانتیگراد بر روی ۳۲ درجه تنظیم شود.
کالیبراسیون به روش آب جوش؛
آب را در یک قابلمه عمیق به جوش بیاورید. حسگر دماسنج را در آب در حال جوش قرار دهید. مجددا مطمئن شوید که حداقل تا عمق ۲ اینچ زیر آب است و حداقل ۳۰ ثانیه صبر کنید. دماسنج شما باید ۲۱۲ درجه فارنهایت یا ۱۰۰ درجه سانتی گراد را نشان دهد. اگر این طور نیست، دماسنج را در آب نگه دارید، دکمه تنظیم را بچرخانید تا عقربه به علامت ۲۱۲ درجه فارنهایت یا ۱۰۰ درجه سانتی گراد برسد و یا در دماسنج های دیجیتال، طبق دستورالعمل سازنده از دکمه تنظیم مجدد استفاده کنید. توجه: به یاد داشته باشید که آب در مناطق مرتفع در دمای پایین تر می جوشد. اگر در منطقه ای با ارتفاع بالا زندگی می کنید، آزمایش خود را بر اساس آن تنظیم کنید.
۱- ظرف تمیزی ازآب مقطر در حال جوش بیاورید. ۲- دماسنج را به مدت حداقل یک دقیقه در آب جوش قرار دهید بدون اینکه با ظرف حاوی آب تماس داشته باشد ۳- دماسنج باید بین ۲۱۰ درجه سانتیگراد و ۲۱۴ درجه بر روی ۲۱۲ درجه تنظیم شود.
جمع بندی: همانطور که ملاحضه کردید، برای کالیبره کردن دماسنج باید در دو حالت دمای پایین و دمای بالا قرار بگیرد، بنابراین سنسور LM۳۵ را بدون اینکه پایه هایش داخل آب قرار بگیرد، وارد مخلوط آب و یخ کرده و نگه دارید. دمایی را که نمایشگر دماسنج نمایش می دهد، به عنوان دمای صفر درجه بشناسید. همانطور که می دانید هر سنسور با سنسور دیگرمتفاوت عمل می کند و به همین ترتیب برای دمای حد بالا هم تکرار کنید.
کالیبراسیون دماسنج های مایع در شیشه چگونه است؟
آزمایشگاههای کالیبراسیون دماسنج، با کمک انواع حسگرهای مرجع و قابل اطمینان و انواع مکآن های گرمایی مانند اقسام کوره و حمام، به کالیبره کردن میپردازد. این نوع آزمایش با بالاترین استقامت و یکنواختی می تواند در مورد شیشههای صنعتی و استاندارد نیز ارائه گردد. کالیبره کردن دماسنج مقاومتی چیست؟
آزمایشگاههای اندازه گیری دماسنج قادر به پدید آوردن نقطه سه گانه آب می باشد. علاوه براین، این نوع آزمایشگاهها با در اختیار داشتن انواع اس . پی . آر. تیهای مرجع می تواند کلیه دماسنجهای مقاومتی را ارزیابی نماید. این آزمونها به همراه کاملترین گواهینامههای کالیبراسیون در کشور، به مخاطب قابل ارائه می باشد. کالیبراسیون دماسنج های دو فلزی؛
آزمایشگاه کالیبراسیون دماسنج قادر است با کمک محیطهای گرمایی که در اختیار دارد و همچنین حسگرهای مرجع، کلیه دماسنجهای دو فلزی را نیز مورد بررسی و آزمون قرار بدهد. کالیبره کردن و درست سنجی دماسنج های پزشکی غیر تماسی چیست؟
از جمله اهداف کالیبراسیون دماسنج، عرضه اطلاعات قابل اعتماد می باشد. در این رابطه و بر مبنای هدف مشخص شده، کلیه ادوات پزشکی در زمینه تب سنج ها نیز در فهرست خدمات اینگونه آزمایشگاهها قرار گرفته است. همانطور که میدانید، برای سنجش دمای بدن مریض، انواع متفاوتی از دماسنجهای تماسی و غیرتماسی در بازارهای داخلی موجود است. دماسنجهای مایع در جیوه، دماسنجهای نواری یا سطحی، دماسنجهای دیجیتالی و غیره از این دست موارد هستند. در ادامه بحث اندازه گیری ادوات سنجش دما، خوب است یادآوری کنیم، پزشکان برای سنجش دما از قسمتهای مختلف بدن کمک میگیرند. دهان، مقعد، زیربغل، داخل گوش، پیشانی از جمله این موارد است. بررسیهای پزشکی ارتباط دقیقی بین این نقاط بدن مشخص نکرده است. اما آنچه که روشن است، تفاوت دمای این بخشها با یکدیگر می باشد. امکان اجرای این نوع اندازه گیری نیز برای دماسنج های پزشکی فراهم است.
نحوه استفاده از دماسنج دیجیتال
دماسنج دیجیتال از حسگر دما برای تبدیل (دما) به سیگنال دیجیتال استفاده می کند و سپس دما را به صورت دیجیتالی از طریق نمایشگر (مانند کریستال مایع ، لوله دیجیتال ، ماتریس LED و ...) نمایش می دهد و می تواند به سرعت و با اندازه گیری دقیق بالاترین مقدار دمای بدن انسان ، و معمولی در مقایسه با دماسنج جیوه ، دارای مزایای خواندن مناسب ، زمان اندازه گیری کوتاه ، دقت زیاد اندازه گیری ، حافظه و صدای سریع است. به خصوص دماسنج دیجیتال حاوی جیوه نیست ، که برای بدن انسان و محیط اطراف آن بی ضرر است و به خصوص برای بیمارستان ها و خانواده ها مناسب است.
دستورالعمل ها؛ ۱. قبل از استفاده از دماسنج ، باید سر دماسنج با الکل ضدعفونی شود. ۲. سوئیچ را فشار دهید و وزوز بلافاصله حدود ۲ ثانیه صدای وزوز صدا را صدا می کند. ۳. سپس نمایشگر دمای آخرین طرف را نمایش می دهد (به طور کاذب ۳۶.۵ درجه سانتیگراد اندازه گیری می شود) و چاه حدود ۲ ثانیه طول می کشد. نماد "درجه سانتیگراد" چشمک می زند تا نشان دهد دماسنج در حالت آماده به کار است. (هنگامی که دمای اتاق بالاتر از ۳۲ درجه سانتیگراد باشد ، نماد "درجه سانتیگراد" چشمک می زند). ۴- برای اندازه گیری دمای بدن از یک دماسنج استفاده کنید. مقدار دمایی که هنگام اندازه گیری دمای بدن نمایش داده می شود به تدریج بالا می رود و نماد "° C" چشمک می زند. ۵- هنگامی که سرعت افزایش دما در طی ۱۶ ثانیه از ۰.۱ درجه سانتیگراد کمتر باشد ، نماد "درجه سانتیگراد" چشمک می زند و دماسنج حدود ۵ ثانیه صدای وزوز را ساطع می کند. در این زمان پس از اندازه گیری دماسنج می توان مقدار اندازه گیری شده دمای بدن را خواند.
مشخصات کالیبراسیون دماسنج دیجیتال؛
به عنوان یک ابزار نمایش آنلاین ، دماسنج دیجیتال به طور کلی دامنه دمایی (-۵۰ ~ ۱۰۰۰) درجه سانتیگراد دارد. مجهز به مقاومت پلاتین یا سنسور ترموکوپل از نوع K به عنوان یک جزء اندازه گیری دما است. از یک باتری برای منبع تغذیه طولانی مدت و بدون منبع تغذیه خارجی استفاده می کند و نصب و استفاده از آن بسیار آسان است. مصرف کم انرژی ، دقت بالا ، دیجیتالی شدن ، غلبه بر دماسنجهای قدیمی مانند دماسنجهای مایع شیشه ای و دماسنجهای دوتایی ، که به راحتی قابل شکست هستند ، فقط در این زمینه مشاهده می شود ، خطای ارزش بصری بزرگ است ، جدول نشانگر را دارد. دقت کم ، و نشانگر و مکانیسم انتقال به راحتی در مناسبت لرزش آسیب می بینند. این کاستی ها بیشتر و بیشتر در صنایع مختلف از جمله ماشین آلات ، صنایع شیمیایی ، مواد غذایی ، دارو ، ساخت و ساز ، نفت ، و غیره مورد استفاده قرار گرفته است. بار کاری تأیید دماسنج های دیجیتال توسط بخش های مختلف سنجش سنجی نیز به میزان قابل توجهی بهبود یافته است.
اصل گاز فعال، دو فلزی یا انبساط در عملکرد گیج های دما استفاده می شود. محدوده اندازه گیری آن ها ۲۰۰- تا ۷۰۰+ درجه سانتیگراد است. علاوه بر این، همه ابزارها را می توان در ترموول استفاده کرد. وضعیت حرارتی یک ماده همگن با دماسنج اندازه گیری می شود. سیستم اندازه گیری و بدنه ای که اندازه گیری می شود باید تا حد امکان نزدیک باشد. متداولترین روشهای اندازهگیری بر خواص فیزیکی و موادی که با دما تغییر می کنند متکی هستند.
چگونه دماسنج صنعتی را کالیبره کنیم؟ هدف و محدوده : این روش شامل دستورالعمل هایی برای کالیبراسیون یک دماسنج با استفاده از کالیبراتور دمای حمام خشک و یک دماسنج مرجع استاندارد است. این دستورالعمل ها در رویه گنجانده شده است.
ابزار مورد نیاز برای کالیبراسیون: ابزار دستی لازم، مولتی متر، کشنده اشاره گر یا حذف کننده اشاره گر، کالیبراتور دمای حمام خشک، دماسنج دیجیتال مرجع استاندارد، پارچه نرم برای تمیز کردن و ترموول
ایمنی؛ برای جلوگیری از هرگونه جریان سیال یا گاز که می تواند منجر به آسیب شود، ضروری است که این فرآیند را متوقف کرده و لوله را قبل از اقدام به برداشتن دماسنج جدا کنید. کاهش فشار لوله پس از توقف فرآیند برای جلوگیری از انتشار فشار غیرمنتظره مضر بسیار مهم است. این را می توان با آزاد کردن تدریجی فشار با باز کردن یک شیر در پایین دست از گیج دما انجام داد. برای برداشتن گیج از لوله، بسته به نوع اتصال، ممکن است به آچار یا تجهیزات دیگری نیاز داشته باشید. مراقب باشید که به توصیه های سازنده برای روش های حذف مناسب پایبند باشید. گیج دما را پس از جدا کردن آن بررسی کنید تا از نظر سایش یا آسیب دیدگی بررسی شود. برای جلوگیری از نشت یا تخلیه مایعات یا گازها پس از برداشتن دماسنج، لوله باید آب بندی شود. نصب پلاگ یا کلاهک روی ورودی لوله این کار را انجام می دهد. در حین برداشتن گیج دما از لوله فرآیند، رعایت تمام احتیاط ها و دستورالعمل های ایمنی برای جلوگیری از حوادث یا صدمات بسیار مهم است. برای مراجعات بعدی، مطمئن شوید که حذف، و همچنین هر گونه تعمیر یا تعویض، را در سابقه تعمیر و نگهداری یادداشت کنید. تنها در صورت وجود ترموول می توان گیج دما را بدون جداسازی سیستم حذف کرد. اگر نصب نشود، به عنوان یک کار خاموش در نظر گرفته می شود. در غیر این صورت، تکنیک مورد استفاده در زیر برای کالیبره کردن گیج دما توضیح داده شده است. اطمینان حاصل کنید که دماسنج کاملاً از محیط کار خارج شده است. برای محافظت از خود در برابر مواد شیمیایی خطرناک و رعایت الزامات ایمنی، هنگام کار در یک منطقه فرآیند از PPE مناسب مانند دستکش، عینک ایمنی و ماسک صورت استفاده کنید.
تنظیم کالیبراسیون گیج دما؛ کالیبراتور حمام خشک، ترموول با اندازه کافی برای سنج دما، دماسنج مرجع استاندارد با برد و دقت مناسب، پسوند منبع تغذیه، کابل های جبران کننده و اتصالات مورد نیاز برای اتصال دماسنج مرجع ابزارهایی هستند که به آن نیاز خواهید داشت. اطمینان حاصل کنید که تجهیزات تمیز و عاری از هر گونه زباله یا باقی مانده ای است که می تواند بر دقت کالیبراسیون تأثیر بگذارد. کالیبراتور حمام خشک را با وصل کردن آن به پریز برق روشن کنید. بررسی کنید که دستگاه به درستی کار می کند و کنترل دما روی محدوده مناسب تنظیم شده است. همانطور که دماسنج را در کالیبراتور حمام خشک با ترموول مناسب قرار می دهید، مطمئن شوید که عنصر سنسور کاملاً در حمام غوطه ور است و با دیواره ها یا کف ظرف تماس ندارد. از دماسنج مرجع استاندارد برای اندازه گیری دمای کالیبراتور حمام خشک در همان مکان اندازه گیری دما استفاده کنید. با بررسی دماسنج از کالیبره بودن و داشتن دقت و وضوح مناسب برای کالیبراسیون اطمینان حاصل کنید. مقدار دماسنج را در مقایسه با دمایی که روی کالیبراتور حمام خشک نشان داده شده است، مشاهده کنید. اگر تفاوتی وجود دارد، دمای کالیبراتور حمام خشک را به درستی تنظیم کنید و قبل از خواندن مجدد با دماسنج، تغییر دما را مشاهده کنید. در صورتی که دماسنج و کالیبراتور حمام خشک ثابت باشند و دماها مطابقت داشته باشند، تنظیم برای کالیبراسیون آماده است.
روش کالیبراسیون؛
در هنگام تنظیم کالیبراتور دمای حمام خشک، باید نوع سنج دمایی که کالیبره می شود در نظر گرفته شود. (مانند قفل محدوده) بسته به نوع دماسنج مورد استفاده، دمای تنظیم شده کالیبراتور حمام خشک را در صورت لزوم تنظیم کنید. هرگز از محدوده دمایی دماسنج بالاتر نروید. برای تعیین ظرفیت، همیشه اسناد و مقیاس شماره گیری را بررسی کنید. به دماسنج و کالیبراتور حمام خشک زمان کافی (معمولاً چند دقیقه) بدهید تا در همان دما تثبیت شوند. نشانگر دماسنج، خوانش کالیبراتور حمام خشک و نشانگر دماسنج مرجع را در دمای مرجع رعایت کنید. این فرآیند را برای انواع دماهای مرجع مختلف از ۰٪ تا ۱۰۰٪ در مقیاس دماسنج تکرار کنید تا آن را کالیبره کنید. لطفاً قبل از شروع فرآیند کالیبراسیون دستورالعمل های سازنده را بخوانید زیرا ممکن است بسته به کالیبراتور خاص متفاوت باشد. در صورت عدم دقت در خوانش ، تنظیمات مناسب را روی گیج انجام دهید. پلاگ بالای محفظه دماسنج را که دارای گزینه تنظیم خارجی است بردارید و سپس با استفاده از پیچ گوشتی آن را بچرخانید تا زمانی که نشانگر به دمای مورد نظر روی ترازو اشاره کند. لطفاً قبل از انجام هر گونه اصلاحی، دستورالعمل های سازنده دماسنج را مطالعه کنید تا از اشتباهات بعدی جلوگیری کنید.
ضبط کالیبراسیون؛
ورودی ها را در هر دو جهت درجه حرارت بالا و پایین از کالیبراتورهای آزمایشی اضافه کنید. این ورودی ها باید با مقادیر خروجی که روی گیج دما نشان داده شده اند مطابقت داشته باشند. اگر مقدار خروجی دماسنج در محدوده قابل قبولی قرار نگیرد، کالیبراسیون مجدد ضروری است. مجدداً، اگر مقادیر خروجی از محدوده مجاز انحراف داشته باشند، باید یک گیج دمای جایگزین نصب شود. اگر هر مقدار خروجی گیج دما (+/-%) در محدوده های پذیرفته شده باشد، کالیبراسیون اضافی لازم نیست. گزارش کالیبراسیون خالی به صورت یافت شده/به عنوان ستون سمت چپ باید با مقادیر خروجی گیج دما پر شود.
تکمیل کالیبراسیون؛ وقتی کالیبراسیون با موفقیت به پایان رسید، برچسب کالیبراسیون را به دماسنج بچسبانید. پس از تکمیل کالیبراسیون، دستگاه را تمیز کنید، آن را در مکانی امن ذخیره کنید و داده های کالیبراسیون را برای استفاده بعدی ثبت کنید. کالیبراتورها را از اتصالات آن ها جدا کنید. گیج دما را دوباره در ناحیه پردازش نصب کنید. مطمئن شوید که محل کار مرتب است. تجهیزات را جدا کنید. قبل از استفاده مجدد از گیج دما، مطمئن شوید که به درستی کار می کند.
کالیبراسیون ابزارهای اندازه گیری کنترلی معمولا در آزمایشگاه های کالیبراسیون که توسط سازمان های اعتباربخشی تأیید شده اند، انجام می شود. اغلب تولیدکنندگان فناوری اندازه گیری نیز چنین امکاناتی را دارند. آن ها مستقل از تولیدکنندگان محصول کار می کنند و قادر به انجام خدمات پیچیده تر مانند بررسی و تدوین استاندارد کاری تا کالیبره کردن طرح های خاص مشتری، مانند کالیبره دماسنج های چند نقطه ای هم هستند.